bar_chart
Meny
bar_chart Laddar...
open_in_new
language Svenska keyboard_arrow_down
Byt språk
15 maj, 2024

Eurobattery Minerals skriver under en viljeförklaring för koldioxidfri gruvdrift för batterimineralprojektet Hautalampi

Stockholm, 15 maj 2024 – Gruvbolaget Eurobattery Minerals AB (Nordic Growth Market: ”BAT” och Börse Stuttgart: ”EBM”; kort: ”Eurobattery Minerals” eller ”bolaget”) kan härmed tillkännage undertecknandet av en viljeförklaring tillsammans med Okun Energia Oy, ett framträdande kraftbolag som delägs av kommunen i Outokumpu, Finland. Viljeförklaringen skrivs under via vårt finska dotterbolag FinnCobalt Oy. Med denna gemensamma avsiktsförklaring sätter parterna upp villkoren för lokal produktion av solcellsenergi för att stödja koldioxidfri produktion av kritiska råvaror, och därigenom främja den gröna omställningen.

Projektet syftar till att skapa en möjlighet för koldioxidfri produktion lokalt genom att utnyttja solenergi. FinnCobalt Oy – en del av Eurobattery Minerals – erbjuder sig att tillhandahålla en del av gruvområdet för produktion av solenergi. Samtidigt kommer Okun Energia Oy att investera i solcellsenheterna och tillhandahålla el till gruvan inom ramen för ett energiköpsavtal. Strömförsörjningen kommer att ”gå utanför elmätaren", vilket säkerställer en direktproduktion för eget bruk, utan skatter eller elöverföringsavgifter.

”Vi på Eurobattery Minerals strävar efter att bedriva ansvarsfull gruvdrift och att bidra till en hållbar framtid”, säger Roberto García Martínez, VD för Eurobattery Minerals. "Detta partnerskap med Okun Energia Oy är ett viktigt steg mot att uppnå koldioxidfri produktion av kritiska råvaror, något som ligger i linje med våra mål om ansvarsfull gruvdrift och främjande av den gröna omställningen”.

Nyckelfaktorerna i viljeförklaringen inkluderar främjandet av koldioxidfri produktion av kritiska råvaror samt att förbättra relationen med det omgivande samhället, så kallad Social License to Operate (SLO). Målet är att skapa ett ramverk för långsiktiga samarbetsaktiviteter på lokal nivå som gynnar båda parter och även lokalsamhället. Hautalampiprojektet för batterimineraler ligger i en klassisk gruvort där det finns stort lokalt stöd för gruvverksamhet. Kommunen har utvecklats från en gruvstad till ett industricentrum och det finns stora förväntningar på att gruvan ska öppna. Projektet förväntas skapa arbetstillfällen på orten och samhället arbetar för att projektet ska bli verklighet. Outokumpu kommun stödjer projektet helhjärtat.

”Solenergi är en viktig del av den gröna omställningen; i grund och botten är vår roll att stödja Outokumpus hållbara utveckling genom att implementera projekt som detta,” säger Tero Mäntylä, VD för Okun Energia Oy.

Eurobattery Minerals eftersträvar att bedriva ansvarsfull och modern gruvdrift genom att utnyttja den allra senaste tekniken. Gruvbranschen har en strategisk roll i övergången till en digitaliserad och koldioxidfri ekonomi, i linje med EU:s Agenda 2030 och 55 %-paketet.

Undertecknandet av denna viljeförklaring är en viktig händelse i vår resa mot ansvarsfull gruvdrift och koldioxidfri produktion. Eurobattery Minerals ser fram emot att föra ett nära samarbete med Okun Energia Oy, kommunen och människorna på orten för att denna vision ska bli verklighet och för att leverera ansvarsfullt utvunna mineraler från Europa för Europa.

Gör som 1400+ andra prenumeranter och håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Få pressreleaser och en månadssammanfattning direkt till din inkorg.

Eurobattery Minerals utökar sin andel i det finska Hautalampiprojektet till 100 procent

Läs pressmeddelande arrow_forward

Presskontakt

Har du frågor angående nyheter och media, vänligen skicka ett mejl till press@eurobatteryminerals.com