bar_chart
Meny
bar_chart Laddar...
open_in_new
language Svenska keyboard_arrow_down
Byt språk
25 november, 2020

Forskningsprojekt om vanadin i Eurobattery Minerals fyndighet i Fetsjön går in i nästa fas

  • Nästa steg i det befintliga samarbetet mellan Eurobattery Minerals och AHG University of Science and Technology i Krakow
  • Målet med detta projekt är att identifiera de viktigaste mineralerna innehållande vanadin i de svartskiffrar som finns vid Fetsjön
  • Målet är få fram ett underlag för att utveckla en optimal teknik för utvinning av metallen från vanadinrika mineraler
  • Vanadin är en viktig del i batterier för den elektriska revolutionen.

Eurobattery Minerals AB (Nordisk tillväxtmarknad: "BAT"; ”företaget”) som är ett tillväxtföretag inom gruv- och prospekteringsindustrin med visionen att hjälpa Europa att bli självförsörjande inom etiska batterimineraler och AHG University of Science and Technology in Krakow i Polen, meddelade idag att deras redan existerande samarbete utökas.

Målet med projektet är att identifiera de viktigaste mineralen som innehåller batterimetallen vanadin och utveckla metoder för att utvinna metallen så effektivt som möjligt. I detta forskningsprojekt kommer forskare att använda svartskiffer från Eurobattery Minerals projekt Fetsjön i norra Sverige. Tidigare resultat från 52 kärnborrhål och kemiska analyser bekräftar att de svarta skiffrarna i Fetsjön innehåller stora mängder vanadin.

– Vanadin spelar en viktig roll i elektrifieringen av samhället eftersom den är en viktig komponent i laddningsbara batterier med hög kapacitet. Som leverantör av kritisk råvara är en viktig del av vår verksamhet att stödja banbrytande forskningsprojekt om effektiv utvinning av dessa mineraler, säger Roberto García Martínez, VD för Eurobattery Minerals.

Dr Maciej Manecki vid Institutionen för mineralogi, petrografi och geokemi vid AGH University of Science and Technology i Krakow leder detta vetenskapliga projekt, och har som hypotes att vanadin i denna typ av bergart är bunden till oxid- och glimmermineraler. Denna hypotes stöds av tidigare forskning i Fetsjön och andra delar av världen med liknande bergformationer.

För att identifiera de vanadinbärande mineralerna bränner forskarna bort den kolhaltiga substansen i skiffrarna och använder sedan flera steg för separering av glimmer och tunga oxider för att få fram och identifiera vanadinberikade mineraler.

– Det förberedande arbetet med kärnproverna för ett år sedan stärkte min uppfattning att det finns en råvarupotential i Fetsjöns svartskiffrar och jag är glad över att fortsätta projektet med stöd från Eurobattery Minerals, säger Dr Maciej Manecki. Om vi kan få fram och identifiera de vanadinberikade mineralen på det sätt som vi tror är möjligt, så kan man i framtiden förhoppningsvis utveckla en optimal teknik för utvinning av vanadin.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Roberto García Martínez, VD

roberto@eurobatteryminerals.com

https://investors.eurobatteryminerals.com/

Kort om Eurobattery Minerals

Eurobattery Minerals AB är ett svenskt gruvföretag noterat på NGM Nordic SME (BAT). Som själva grunden för värdekedjan för batteriproduktion är företagets vision att hjälpa Europa bli självförsörjande på etiska och fullt spårbara batterimineraler som används inom elfordonsindustrin. Företaget undersöker och utvecklar flera nickel-, kobolt- och kopparprojekt i Europa och levererar råvaror som är kritiska för den expanderande batterimarknaden för eldrivna fordon. För mer information besök www.eurobatteryminerals.com.

Augment Partners AB, tel. +46 8 505 651 72, e-post: info@augment.se är Eurobattery Minerals Mentor.

Press release files

picture_as_pdf Ladda ner pdf

Gör som 1400+ andra prenumeranter och håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Få pressreleaser och en månadssammanfattning direkt till din inkorg.

Uppdatering om inlämnandet av miljötillståndsansökan för det finska gruvprojektet

Läs pressmeddelande arrow_forward

Presskontakt

Har du frågor angående nyheter och media, vänligen skicka ett mejl till press@eurobatteryminerals.com