bar_chart
Meny
bar_chart Laddar...
open_in_new
language Svenska keyboard_arrow_down
Byt språk
29 april, 2024

Miljötillståndsansökan för den finska batterimineralgruvan inlämnad

Stockholm, 29 april 2024 – Gruvbolaget Eurobattery Minerals AB (Nordic Growth Market: ”BAT” och Börse Stuttgart: ”EBM”; kort: ”EBM”, ”Eurobattery” eller ”Bolaget”) meddelar idag att miljötillståndsansökan för batterimineralprojektet Hautalampi har lämnats in till Regionförvaltningsverket i Finland (Aluehallintovirasto, förkortat AVI).

“Det faktum att vi nu har skickat in miljötillståndsansökan är en mycket viktig milstolpe för Eurobattery Minerals och vi har nu tagit ett stort kliv mot att kunna starta vår gruvverksamhet i Finland”, säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals.

Roberto García Martínez fortsätter:
”Från tidigare analyser vet vi att de ekonomiska utsikterna för kobolt-, nickel- och koppargruvan är goda. Utöver de ekonomiska aspekterna är den finska gruvan också en mycket bra möjlighet att öka Europas självförsörjning vad gäller ansvarsfullt utvunna batterimineraler”.

Ansökan täcker alla aspekter som krävs för att öppna gruvan och starta gruvdriften
Miljötillståndsansökan för Hautalampiprojektet täcker alla viktiga aspekter för en fullt operativ gruva. Detta inkluderar till exempel underjordsbrytning av malm och gråberg, krossning av malm och användning av gråberg för bygg- och anläggningssektorn. Dessutom täcker ansökan framställningen av metallkoncentrat, behandling av utsläpp, hantering av gruvavfall samt genomförandet av återfyllning i gruvan och deponering av utvinningsavfall i områden avsedda för detta. Ansökan täcker även aspekter som regleras av den finska miljöskyddslagen (Ympäristönsuojelulaki 527/2014).

”Vi ser fram emot ett nära samarbete med de finska myndigheterna för att garantera en smidig och snabb process för vår miljötillståndsansökan och vi förväntar oss ett positivt utfall. Parallellt med denna process fortsätter vi diskussionerna och framtagandet av offtake-avtal som är relaterade till arbetet med lönsamhetsstudien”, säger Roberto García Martínez.

Medan företaget väntar på resultat av miljötillståndsansökan kommer Eurobattery Minerals att fortsätta att arbeta enligt företagets planer. Dessa planer innefattar slutförandet av förvärvet av FinnCobalt Oy till 100 % samt att fortsätta med det detaljerade konstruktionsarbetet inför kommande faser. Företaget kommer också att fortsätta diskussionerna för framtagandet av offtake- och utrustningsavtal som är en del av förberedelsearbetet kopplat till lönsamhetsstudien.

Information om batterimineralprojektet Hautalampi
Hautalampiprojektet ligger 35 mil från Helsingfors, i den välkända gruvregionen Outokumpu. Hautalampiprojektet ligger i samma region som den välbekanta Kerettigruvan där cirka 28,5 miljoner ton kopparmalm bröts mellan 1912–1989. Projektet består av en gruvkoncession som omfattar 277 hektar med exponering mot kobolt, nickel och koppar.

Kommunen Outokumpu har utvecklats från en gruvstad till ett industricentrum. Därför är detta en utmärkt region för att bedriva gruvverksamhet, med ett starkt lokalt stöd för gruvdrift.

Hautalampiprojektet är idealiskt placerat för att förse den växande marknaden för tillverkning av elbilar i norra Europa med batterimineraler. Och det finns starka tekniska fundament för bearbetning och produktion av kommersiellt gångbara halter av Co-Ni och Cu.

De operativa målen för verksamheten, enligt vad som anges i den preliminära lönsamhetsstudien från mars 2023, anger att Eurobattery Minerals kommer att producera cirka 500 000 ton malm per år, med en förväntat gruvdrift på över 12 år. De totala investeringarna i anläggningstillgångar beräknas till 65 miljoner euro och återbetalningstiden är 4,6 år. Gruvprojektet förväntas ha en produktion på 5 000 ton kopparkoncentrat Cu 25 % per år och 21 000 ton Ni/Co-koncentrat (Ni 7 % / Co 1,9 %) per år.

Gör som 1400+ andra prenumeranter och håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Få pressreleaser och en månadssammanfattning direkt till din inkorg.

Kommuniké från årsstämma i Eurobattery Minerals AB

Läs pressmeddelande arrow_forward

Presskontakt

Har du frågor angående nyheter och media, vänligen skicka ett mejl till press@eurobatteryminerals.com