bar_chart
Meny
bar_chart Laddar...
open_in_new
language Svenska keyboard_arrow_down
Byt språk
22 mars, 2023

Uppdaterad miljökonsekvensbeskrivning inlämnad – närmare gruvverksamhet i Finland

Stockholm, 22 mars 2023 – Gruvbolaget Eurobattery Minerals AB (Nordic Growth Market: BAT och Börse Stuttgart: EBM; kort: "EBM", "Eurobattery" eller "Bolaget") meddelar idag att FinnCobalt Oy har lämnat in en uppdaterad miljökonsekvensbeskrivning avseende Hautalampiprojektet till Norra Karelens centrum för ekonomisk utveckling, transport och miljö ("ELY-centret") för myndighetens granskning, vilket utgör en del av prövningen. Eurobattery Minerals äger 40 % av FinnCobalt Oy och Hautalampi-projektet och har beslutat att förvärva ytterligare 30 %.

”Färdigställandet av miljökonsekvensbeskrivningen är avgörande för att vi ska kunna utvinna batterimineraler i Hautalampi och göra det på ett ansvarsfullt sätt. Vårt team i Finland kommer nu omedelbart gå vidare med ansökan om miljötillstånd.", säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals.

Den nyligen uppdaterade miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) redovisar senast uppdaterade statusen för miljön vid Hautalampigruvan, miljökonsekvenserna av de bedömda alternativen, deras påverkan på miljön samt en jämförelse av alla. Den nu levererade uppdateringen ger detaljerad information om projektets effekter på grundvattennivån, sättningar i berggrunden, sprängningsvibrationer och vattenkvaliteten i utsläppet samt påverkan på mottagande recipient (vattendrag, grundvatten och sjöar). Dessutom har projektets massbalans och vattenförbrukning uppdaterats för att ge en bild av det aktuella planeringsläget.

Beskrivningen innehåller två olika alternativ för upplag av sandmagasinet. Envineer Oy har sammanställt beskrivningen tillsammans med FinnCobalt Oy:s personal och andra konsulter.

Upprättandet av miljökonsekvensbedömningen startade i december 2020 då handlingsplanen för denna lämnades in till myndigheterna. MKB och de senaste uppdateringarna har färdigställts utifrån inlämnad MKB-plan och berörda myndigheters synpunkter på programmet.

MKB-processen kommer att fortsätta med en offentlig utfrågning och avslutas med myndigheternas officiella yttranden, som ska lämnas senast 4 månader efter att MKB:n lämnats. FinnCobalt har meddelat Eurobattery Minerals AB att man omedelbart kommer att gå vidare med ansökan om miljötillstånd.

Rapporten kommer att finns tillgänglig (endast på finska) här https://www.ymparisto.fi/yva-hankkeet?n5=1.

Om Eurobattery Minerals

Eurobattery Minerals AB är ett svenskt gruvbolag noterat på Swedish Nordic Growth Market (BAT) och tyska Börse Stuttgart (EBM). Med visionen att göra Europa självförsörjande på ansvarsfullt utvunna batterimineraler, är företagets fokus att realisera ett flertal nickel-kobolt-kopparprojekt i Europa för att leverera kritiska råvaror, och som sådan, bidra till att driva en renare värld.

Besök www.eurobatteryminerals.com för mer information. Följ oss gärna också på LinkedIn och Twitter.

Kontakt Eurobattery Minerals AB

Roberto García Martínez – VD

E-post: info@eurobatteryminerals.com

Kontakt Investor Relations

E-post: ir@eurobatteryminerals.com

Mentor

Augment Partners AB är mentor till Eurobattery Minerals AB

Telefon: +46 (0) 86 042 255

E-post: info@augment.se

Press release files

picture_as_pdf Ladda ner pdf

Gör som 1400+ andra prenumeranter och håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Få pressreleaser och en månadssammanfattning direkt till din inkorg.

Eurobattery Minerals tillförs cirka 5,1 MSEK genom optionsinlösen

Läs pressmeddelande arrow_forward

Presskontakt

Har du frågor angående nyheter och media, vänligen skicka ett mejl till press@eurobatteryminerals.com