bar_chart
Meny
bar_chart Laddar...
open_in_new
language Svenska keyboard_arrow_down
Byt språk
4 december, 2019

Eurobattery Minerals samarbetar med Uppsala universitet och universitetet i Krakow i projekt kring sällsynta jordartsmetaller

Eurobattery Minerals AB (NGM; “BAT”); ett tillväxtbolag inom gruv- och prospekteringsbranschen med visionen att hjälpa Europa att bli självförsörjande på etiska batterimineraler, har inlett ett samarbete med två ledande universitet i syfte att finna nya sätt att utvinna sällsynta jordartsmetaller från apatit, utan att få oönskade biprodukter. 

För att elfordonsrevolutionen ska bli verklighet är sällsynta jordartsmetaller ett avgörande råmaterial, och vi måste bryta dem på ett hållbart och kontrollerat sätt. I denna utveckling är forskning och nya innovationer mycket viktigt. Jag är därför mycket glad över att vi har ingått det här samarbetet med ledande forskare och vi ser fram mot nya resultat som förhoppningsvis kommer att leda till fullskaliga tester, säger Roberto García Martínez, vd för Eurobattery Minerals.

Ansvariga för projektet är Jaroslaw Majka som är professor vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala Universitet och Maciej Manecki, professor vid AGH University of Science & Technology i Krakow. Inom projektet undersöker de nya sätt att utvinna batterimetaller som potentiellt kan öppna upp både mer produktiva och kostnadseffektiva metoder, som ett komplement till den teknik som förnärvarande används inom branschen.

­– Tillsammans med gruvindustrin har vi forskare en viktig roll att spela för att hitta nya, hållbara och effektivare sätt att utvinna kritiska råvaror, och jag ser därför fram emot vårt fortsatta samarbete med Uppsala universitet och gruvföretag som Eurobattery Minerals, säger Dr. Maciej Manecki, från AGH University of Science & Technology i Krakow.

Flera svenska fyndigheter för sällsynta jordartsmetaller ingår i studien och bland dem Eurobattery Minerals fyndighet i Fetsjön i Västerbotten. Där kommer forskarna att bedriva fältstudier som i förlängningen leder till laboratoriestudier av materialet.

Den apatit som finns i skifferlagren i Fetsjön visar på goda egenskaper för utvinning av sällsynta jordartsmetaller och vi ser fram mot att genomföra ytterligare tester och analyser, säger Dr. Jaroslaw Majka från Uppsala universitet.

För mer information om forskningsprojektet, vänligen besök https://www.geo.uu.se/nyheter/?tarContentId=821318.

Om Eurobattery Minerals

Eurobattery Minerals är ett gruv- och prospekteringsföretag som fokuserar på batterimineral såsom nickel, kobolt, koppar och sällsynta jordartsmetaller. Verksamhet bedrivs uteslutande i Europa med fokus på Spanien och norra Sverige. Bolaget har en bearbetningskoncession (gruvlicens) och åtta undersökningstillstånd för prospektering. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Augment Partners AB, e-post: info@augment.se, telefon: +46 8 505 651 72, är Bolagets Mentor.

För mer information, vänligen konstaka:

Roberto García Martínez, VD 

roberto@eurobatteryminerals.com

https://investors.eurobatteryminerals.com/

Dr. Jaroslaw Majka,

Department of Earth Sciences,

Uppsala University, Sweden

jaroslaw.majka@geo.uu.se

Dr. Maciej Manecki,

Department of Mineralogy, Petrography and Geochemistry,

AGH University of Science & Technology, Krakow, Poland

gpmmanec@cyfronet.krakow.pl

Press release files

picture_as_pdf Ladda ner pdf

Gör som 1400+ andra prenumeranter och håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Få pressreleaser och en månadssammanfattning direkt till din inkorg.

Kommuniké från årsstämma i Eurobattery Minerals AB

Läs pressmeddelande arrow_forward

Presskontakt

Har du frågor angående nyheter och media, vänligen skicka ett mejl till press@eurobatteryminerals.com